Veľvyslanec USA je spokojný s postupom opravy kostola v Lukove

09.11.2005 Prešov

Prešov/Lukov 9. novembra (TASR) - Veľkú spokojnosť s postupom prác pri obnove gréckokatolíckeho chrámu sv. Kozmu a Damiána v obci Lukov v okrese Bardejov vyj...
Prešov/Lukov 9. novembra (TASR) - Veľkú spokojnosť s postupom prác pri obnove gréckokatolíckeho chrámu sv. Kozmu a Damiána v obci Lukov v okrese Bardejov vyjadril veľvyslanec USA Rodolphe Vallee.

Na opravu svätostánku, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou a pochádza z roku 1708, prispeli sumou 30 tisíc amerických dolárov (približne 970 tisíc Sk) Samuel H. Kress Foundation a World Monuments Fund (WMF) – Kress Foundation European Preservation Program. Práve WMF zaradila v roku 2004 do Zoznamu 100 najpozoruhodnejších a najviac ohrozených svetových pamiatok, vydávaného každý druhý rok, tri gréckokatolícke drevené kostolíky na Slovensku - v obciach Lukov, Bodružal a Topoľa. Vďaka zaradeniu do tohto zoznamu a za výdatnej pomoci amerických organizácií v roku 2004 opravili chrám v Bodružali, postavený v roku 1658. Teraz prebieha rekonštrukcia chrámu v Lukove v bardejovskom protopresbyteráte.
Vallee sa ešte v nedeľu 6. novembra stretol v Prešove s gréckokatolíckym eparchom Jánom Babjakom a jednou z tém ich rozhovoru bola podľa riaditeľa Gréckokatolíckeho biskupského úradu Ľubomíra Petríka starostlivosť o drevené gréckokatolícke chrámy na východnom Slovensku. Ešte v októbri 2003 sa v Prešove konal medzinárodný workshop o ochrane drevených chrámov, ktorý zorganizovali americké organizácie v spolupráci s prešovským biskupstvom.
Barbara Zigliová z Veľvyslanectva USA v SR pre TASR povedala, že americký ambasádor častejšie navštívi Lukov, aby na vlastné oči videl postup rekonštrukcie. Je ochotný pomôcť s opravou aj ďalších drevených kostolíkov.
 

Vyberte región

mark